Praktijkassistentes
In de praktijk werken meerdere praktijkassistentes onder verantwoordelijkheid van de huisartsen. Zij hebben een veelomvattende taak waarvoor zij een speciale, medische opleiding hebben gevolgd. Zij zijn geschoold om adviezen te geven rondom veel voorkomende niet ernstige klachten, zoals het vergeten van de pil, verkoudheid, griep en blaasontsteking. Het is goed om te weten dat ook de praktijkassistentes een beroepsgeheim hebben.
De assistentes maken de afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken en zorgen ervoor dat de organisatie in de praktijk zo goed mogelijk verloopt. U kunt bij hen terecht met veel praktische vragen, bijvoorbeeld over uitslagen en verwijzingen.
Verder verrichten zij ook verschillende handelingen. Zij zorgen onder andere voor:
- herhaalrecepten
- zwangerschapstest
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- suiker- en Hb-controle
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- injecties
- aanleggen van tape
- informatieve folders
- administratieve vragen
- vragen inzake betalingsverkeer
- bloeddrukmeting
- wrattenbehandeling
- wondverzorging
- oren uitspuiten
- audiogramDe assistentes werken ook volledig op afspraak.
Praktijkondersteuner Somatiek
Sinds enkele jaren jaren werkt er ook een praktijkondersteuner in onze huisartspraktijk. Zij neemt, na verwijzing door de huisarts en steeds onder diens verantwoordelijkheid, een deel van de zorg voor chronisch zieken (patiënten met astma/COPD, diabetes mellitus) op zich. Hierbij werken zij volgens gezamenlijk gemaakte protocollen. Nieuwe medicatie of veranderingen worden altijd door de huisarts goedgekeurd. Dit kan soms betekenen dat de praktijkondersteuner een voorstel tot aanpassing van de behandeling heeft, het met de huisarts doorspreekt en u er later over terugbelt.
Waarom een praktijkondersteuner?
Wij werken in deze praktijk graag aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Gezien de hoge zorgvraag en werkdruk in de praktijk werden onderzoeken soms niet volledig uitgevoerd en bleef vaak te weinig tijd over voor goede uitleg en voorlichting. Bij mensen met diabetes, hoge bloeddruk of astma en COPD gaat het vaak niet zozeer om klachten als wel om de juiste instelling op medicijnen, goede meetwaarden en leefstijl. Het is gebleken dat door controle van de praktijkondersteuner beter aan alle aspecten van de behandeling wordt voldaan. We vinden deze ondersteuning dus een belangrijke aanvulling op onze huisartsenzorg.
Heeft u diabetes?
Patiënten met diabetes gaan elke 3 maanden voor een controlebezoek naar onze praktijkondersteuner. Zij bespreekt uw klachten, meet uw nuchtere bloedsuiker en doet regelmatig onderzoek van gewicht, bloeddruk en de voeten. Ook bespreekt zij mogelijkheden in behandeling door middel van leefstijladviezen. Verder houdt zij in de gaten wanneer het tijd wordt voor laboratoriumonderzoek, onderzoek van de ogen of een bezoek aan de diëtiste. Wanneer de suiker onvoldoende te regelen is door middel van tabletten, dan kan de praktijkondersteuner u helpen bij het starten met insuline therapie. Eenmaal per jaar maakt u voor de “jaarcontrole” een afspraak met de huisarts om de hele behandeling nog eens op een rijtje te zetten.
Heeft u astma of COPD?
Het is bekend dat veel mensen met chronische longziekten met teveel klachten rondlopen terwijl hun behandeling niet optimaal is. Verder zijn er mensen die jarenlang inhalatiemedicatie gebruiken waarbij er mogelijk overbehandeling plaatsvindt.
Bij iedere volwassene met astma of COPD willen we graag eenmaal per jaar een longfunctietest (spirometrie) verrichten. Dat kan in de huisartspraktijk gedaan worden. Hiermee wordt de verandering van longfunctie en het effect van de medicatie in de tijd bijgehouden. De praktijkondersteuner kan de longfunctietest bespreken en het medicatiegebruik en de inhalatietechnieken met u doornemen. Daarnaast kan zij adviseren over factoren die de klachten beïnvloeden zoals mogelijke allergieën
of roken.
Praktijkondersteuner GGZ
De praktijkondersteuner voor de begeleiding van mensen met psychische klachten (GGZ) is gediplomeerd psycholoog. De praktijkondersteuner GGZ begeleidt mensen met psychische klachten. De afspraken duren meestal een half uur. Consulten met de praktijkondersteuner GGZ vallen onder het basispakket van uw zorgverzekering.
De praktijkondersteuners en uw huisarts hebben regelmatig overleg met elkaar over het verloop van de behandelingen.
Hoe maakt u een afspraak met een praktijkondersteuner?
Net als bij de huisarts kunt u een afspraak voor de praktijkondersteuner maken bij de praktijkassistente. Een vervolgafspraak zal vaak door de praktijkondersteuner zelf met u gemaakt worden. Voor mensen die niet naar de huisartspraktijk kunnen komen vanwege ziekte of hoge leeftijd kan de praktijkondersteuner ook huisbezoeken afleggen.